Vaccinatie voor Konijnen

Gezond eten

De juiste voeding is van levensbelang voor het konijn. In het maagdarmkanaal is er een samenwerking met allerlei micro-organismen en een verstoring daarvan is moeilijk te herstellen. Voeding speelt ook een grote rol bij het in stand houden van een gezond gebit.

Vezelrijke voeding

Goed hooi moet er altijd zijn!
Uw konijn mag altijd zoveel hooi eten als hij/zij zelf wil. Zonder hooi kunnen er problemen ontstaan met de spijsvertering en het gebit en kan uw konijn ziek worden.
Het  basisvoedsel van konijnen is hooi.

Hooi is om verschillende redenen het belangrijkste voedsel voor een konijn:
1. Het bevat vrijwel alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft en zorgt voor een gezonde darmflora.
2. Hooi wordt snel door de darmen gevoerd, dat is belangrijk voor een konijn want hierdoor krijgt hij een goede darmwerking, met weinig kans op verstoppingen.
3. Doordat een konijn de hele dag op hooi kauwt, slijten de kiezen goed af en is er minder kans op haken aan de kiezen. Doordat de kiezen goed afslijten, slijten ook de voortanden goed af.
4. Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen. Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.

Water
Water mag nooit ontbreken. Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag. Zorg er dus altijd voor dat de waterbak of waterfles dagelijks gevuld wordt met fris schoon water. In oud water ontstaat bacterie-groei, waardoor een konijn ziek kan worden.

Groenvoer
Geef niet af en toe groente en dan weer een hele tijd niet. Beter is het om elke dag een zelfde hoeveelheid groente te geven. Te veel is niet goed, overdaad schaadt. Een kleine wortel of een paar plakken van een grote wortel per dag is ruim voldoende.

GOEDE groenten zijn:
andijvie
broccoli
venkel
bleekselderij
selderieknol
koolrabi
witlof
veldsla
waterkers
boerenkool
paksoy
mosterdblaadjes
frambozenblaadjes
paardebloemblad
wortel
het loof van wortelen.

Groenten die je NOOIT mag geven
prei
ui
bieslook
bonen
erwten
mais
vaste kool
spruitjes

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46