Ontwormen bij Katten

Ontwormen

Ontwormen van de kat is in het belang van de kat maar ook van de mens. Sommige wormen kunnen ook besmettelijk zijn voor de mens. 

.

De meest voorkomende wormen

Voor kittens gelden er andere regels dan voor volwassen katten. 

De meeste katten met een worminfectie vertonen geen symptomen. Deze komen pas tot uiting als de besmetting heel ernstig is. Het is verstandig om uw huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen.

 Het is verstandig om katten regelmatig te ontwormen. Ontwormen doen we niet alleen in het belang van het dier, maar ook in het belang van de mens. Sommige wormen zijn namelijk ook besmettelijk voor mensen. 

Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen spoelworminfecties en het tot uiting komen van astmatische bronchitis. Vrijwel alle katten zijn in meer of mindere mate besmet met spoelwormen. De meeste katten met een worminfectie vertonen geen symptomen. Deze komen pas tot uiting als de besmetting heel ernstig is. Het is verstandig om uw huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen.

Katten hebben over het algemeen weinig klachten van een spoel,- of lintwormbesmetting. Als u geen wormen ziet, wil dat niet zeggen dat er ook geen wormen zijn. Pas bij een ernstige infectie zult u de wormen zien.
In het belang van de volksgezondheid en de gezondheid van uw kat is het belangrijk om goed te ontwormen.

Ontwormingsadvies
Kittens moeten ontwormd worden op een leeftijd van 3, 5, 7, 9 weken leeftijd.Daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden.Vanaf 6 maanden leeftijd is het advies om uw kat minimaal 4x per jaar te ontwormen als de kat buiten komt.
Zogende poezen dienen tegelijk met de kittens te worden ontwormd.Wanneer er meerdere dieren in huis zijn moet u alle dieren op dezelfde dag ontwormen.

Spoelwormen
De spoelworm is de meest voorkomende worm bij katten (en honden). Een spoelworm is ongeveer 5-15cm lang. Besmetting kan optreden als uw kat gegeten heeft van besmette prooidieren, zoals de muis, of van grond waarin de spoelwormeitjes aanwezig zijn. Een besmetting kan zo ook telkens opnieuw plaatsvinden. Eenmaal in de darm komen de larfjes vrij uit de eitjes. Bij volwassen katten ontwikkelen de larfjes zich meestal niet verder en gaan over in een rusttoestand in weefsels als de darm, lever en long. Bijna alle katten komen in hun leven wel eens een keer in aanraking met spoelwormeitjes en hebben als gevolg daarvan larfjes in rustfase in hun lichaam.

Lintwormen
Een lintworm bestaat uit allemaal kleine segmentjes (ook wel gezien als “rijstkorrels”). Een lintworm kan wel enkele meters lang worden. Lintwormen worden overgebracht door vlooien en luizen. Heeft u bij uw kat vlooien gezien, dan is het dus belangrijk om ook te ontwormen!

Er komen nog vele andere soorten wormen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vossenlintworm of hartworm. Deze wormen komen in Nederland niet of nauwelijks voor.
Gaat u reizen met uw kat, dan kunnen extra preventieve maatregelen nodig zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

V: Ik zie geen wormen, dus mijn dier heeft geen wormen.
A: Niet waar, in de meeste gevallen merkt u niets van een worminfectie. De wormen zitten dan vaak wel in het maagdarmkanaal en scheiden wel veel eieren uit via de ontlasting (die slechts onder de microscoop te zien zijn).

 V: Kan ik besmet worden met de wormen van mijn kat?
A: Ja, dat kan. Met name kinderen hebben een grotere kans om besmet te raken doordat ze meer in aanraking met grond komen en minder letten op hygiëne (bijvoorbeeld handen wassen voor het eten). Ook door bijvoorbeeld tuinieren kunt u besmet raken met spoelwormen.

 V: Mijn kat heeft in de kamer gepoept, loop ik risico bij het opruimen?
A: Nee, eitjes van spoelwormen worden pas na enkele weken besmettelijk.

 V: Mijn pup/kitten is in het nest al een keer ontwormd, dat is toch voldoende?
A: Nee, vaak worden pups in het nest al (een paar) keer ontwormd. U moet dit zelf nog een paar keer herhalen aangezien niet alle wormen en larven in één keer dood gaan.

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46