Gebitsverzorgen bij Katten

MOOI GEBIT

Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen bij gezelschapsdieren.
Als eigenaar bent u de belangrijkste stap in het voorkomen van ernstige gebitsproblemen.

Door goed op te letten en het gebit regelmatig te verzorgen voorkomt u ernstige aandoeningen .

Vaak is het niet altijd zo duidelijk wanneer een dier last heeft van zijn gebit. Ze blijven zo lang mogelijk eten ondanks de pijn.
Pas na een gebitsbehandeling merkt u dat het eten eigenlijk al wat langer moeizaam ging daarnaast zie je dat dieren soms weer vrolijker na een behandeling.

Bij een gebitsreiniging in onze praktijk wordt het gebit van uw huisdier gereinigd met een moderne tandartsenunit. Al het gevormde tandsteen wordt van de tanden en kiezen verwijderd. Ook tussen de gebitselementen en vlak onder de rand van het tandvlees wordt het vuil (en daarmee veel bacteriën) weggehaald. Vervolgens wordt het gebit gepolijst zodat het weer glad is en tandplak zichminder snel kan hechten.
Indien nodig maken we ook röntgenfoto’s zodat we beter kunnen bepalen of de delen van tanden en
kiezen die zich onder het tandvlees bevinden in goede staat zijn.
Vervolgens beslissen we of het noodzakelijk is dat er tanden of kiezen getrokken moeten worden.
Na de gebitsbehandeling zal uw huisdier makkelijker kunnen eten en minder pijn hebben. Ook de eventuele stank uit de bek zal een stuk minder zijn.

Hoe hou je het gebit schoon?

Het is heel belangrijk dat er zo min mogelijk tandplak wordt gevormd. Tandsteen is de vaste gele tot bruine laag op de tanden die niet kan worden verwijderd door te spoelen of te poetsen. Tandsteen ontstaat wanneer mineralen (zouten) uit het speeksel zich afzetten in plaque ofwel tandplak. Tandplak houdt heel veel bacteriën en vuil vast waardoor weer ontstekingen
kunnen ontstaan. Tandplak ontstaat al na 24-48 uur en is niet altijd duidelijk zichtbaar, maar er hopen zich
al wel weer nieuwe bacteriën op.

Poetsen is de meest effectieve manier om de vorming van tandplak tegen te gaan. Het is verstandig om uw hond/kat op jonge leeftijd aan tandenpoetsen te laten wennen. Uiteraard is
dit ook op latere leeftijd nog mogelijk.
Begin met wat tandpasta op uw vinger en smeer dit aan de buitenkant van de kiezen (gebruik speciale dierentandpasta, tandpasta voor mensen smaakt te vies en dieren kunnen er last van hun maag van krijgen). Bouw het poetsen langzaam op en beloon uw huisdier als het goed gaat! Na een tijdje kunt u misschien overgaan op een (vinger)tandenborstel. Het kan zijn dat het tandvlees een beetje gaat bloeden als u het probeert te reinigen, stop dan niet, dit zou juist een stimulans moeten
zijn om door te gaan! Bloedend tandvlees duidt op zwak en ongezond tandvlees en door het masseren versterkt u het. Uit onderzoek is gebleken dat 3x per week 2 à 3 minuten poetsen
voldoende is om te voldoen aan de mondhygiëne van uw dier, maar elke dag tanden poetsen is natuurlijk nog beter.
Bovendien zijn er nog tal van andere preventieve middelen op de markt zoals kauwstaven/snoepjes, mondwater, algenpoeder en speciale voeding.
Er is een grote variatie in kwaliteit van deze producten. We hebben goede resultaten geboekt met de producten die wij verkopen.

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46