VACCINATIE
preventie contact

Vaccinatie algemeen

Door middel van vaccineren kunnen we honden goed beschermen tegen een aantal ernstige, zelfs dodelijke ziektes. 

Voor pups gelden andere regels dan voor volwassen honden. Reist uw huisdier mee, zorg dat alle vaccinaties op tijd in orde zijn. 

Meer info en updates LICG vaccinaties

VACCINATIE HONDEN

Voor pups gelden er andere regels dan voor volwassen honden. 

Vaccinatie vanaf pup tot adult 

Pups krijgen van hun moeder afweerstoffen mee. Deze afweerstoffen nemen in de eerste levensweken langzaam af waardoor de pup vatbaarder worden voor ziektes (soms dodelijke). Het is daarom belangrijk dat pups gedurende de eerste periode van hun leven (met 6,9 en 12 weken) goed beschermd worden. De vaccinatie zorgt ervoor dat ze zelf afweerstoffen opbouwen. Tot welke leeftijd deze moeder antilichamen aanwezig blijven in het bloed van de pup is onduidelijk, maar ligt gemiddeld tussen de 6 en 12 weken leeftijd. In deze periode is de pup het meest gevoelig voor ziektes doordat het geen bescherming heeft. Om deze periode zo veilig mogelijk te overbruggen dient een pup minstens 3 maal gevaccineerd te worden (met 6 weken, 9 weken, 12 weken en soms met 16 weken). Het is raadzaam om deze vaccinaties de rest van hun leven blijven te herhalen.

Ieder jaar, als de gezondheidscontrole plaatsvindt bij ons, bespreken wij welke vaccinatie op dat moment voor uw hond van belang is. Deze vacccinaties zijn vaak afhankelijk van de leefomstandigheden en in welke levensfase de hond is.  Het is mogelijk om bij ons een titerbepaling uit te laten voeren, zo kunnen we ook zien of een vaccinatie wel of niet nodig blijkt te zijn.

De meest voorkomende ziektes waartegen gevaccineerd wordt.

Hondenziekte
Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De symptomen zijn: koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree, soms aantasting van het zenuwstelsel. Meestal zijn de dieren erg ziek, en kunnen zelfs ondanks een goede behandeling toch doodgaan. Het aantal gevallen van hondenziekte is de laatste jaren sterk afgenomen, maar komt in het buitenland nog regelmatig voor. De ziekte wordt vooral via contacten tussen honden overgebracht.

Parvo 

Parvo komt het meest voor bij jonge dieren. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.Parvo komt het meest voor bij jonge dieren. Bij een besmetting met het Parvovirus ziet men ernstige bloed diarree en braken, wat vaak uitdroging als gevolg heeft. Bij veel pups verloopt deze ziekte dodelijk. Bepaalde rassen zoals de Duitse herder, Dobermann en Rottweiler zijn erg gevoelig voor Parvo. Zelfs bij een goede behandeling bestaat de kans dat de patiënt niet herstelt. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

De ziekte van Weil is een bacteriële infectie die de nieren en lever van een hond kan aantasten. 
Er zijn meerdere aandoeningen die op deze ziekte lijken. Deze groep aandoeningen noemt men Leptospirose. Leptospiren worden via de urine (van o.a. ratten) uitgescheiden en dus met name via besmet (zwem) water overgebracht. Ook kunnen honden besmet worden door het drinken uit plassen, het lopen door gras of het eten van gras waar een rat geplast heeft. Veel mensen kennen de naam "Ziekte van Weil" omdat deze ziekte ook bij de mens voorkomt. Leptospirose is een ziekte waarbij de nieren en lever aangetast kunnen worden.

Hepatitis

Infectieuze Hepatitis of ook wel HCC(=Hepatitis Contagiosa Canis) genoemd is een besmettelijke leverziekte bij de hond.
Bij deze besmettelijke vorm van hepatitis zijn de ziekteverschijnselen niet altijd even duidelijk. Het wordt veroorzaakt door een virus dat allerlei schadelijke effecten veroorzaakt, met name ontsteking in de lever. De ziekte komt voor bij dieren van alle leeftijden. Het verloop kan mild zijn, maar in ernstigere gevallen kunnen dieren ook aan de ziekte sterven. Verspreiding vindt plaats via alle uitscheidingsproducten.

Kennelhoest

Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp).
Deze aandoening wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Verspreiding vindt vooral plaats via hoesten en sputum. Meestal treedt de ziekte op als een hond veel in contact is geweest met soortgenoten (b.v. in het pension, op puppycursus of bij tentoonstellingen of drukke uitlaatplekken). De hond heeft een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken.  Deze verschijnselen kunnen zonder behandeling, enkele weken aanhouden.  De kennelhoest-  enting  is voor veel pensions, puppytrainingenen uitlaatservices verplicht.
Er zijn twee soorten entingen tegen kennelhoest: een vaccinatie door middel van een injectie of een neusdruppelvaccin. In overleg  beslissen we welke enting voor uw dier en situatie het meest geschikt is.  De kennelhoestenting is verplicht indien uw hond een bezoek brengt aan een persion  en vaak ook bij uitlaatservices. Neem tijdig contact op zodat  u zeker weet dat uw huisdier goed beschermd is.

Rabiës

Hondsdolheid (oftewel rabiës) is een dodelijke virusziekte waartegen gevaccineerd kan worden.   
In Nederland komt Rabiës gelukkig maar zelden voor. Mensen en dieren die er mee besmet zijn gaan bijna allemaal binnen 7 dagen dood, na het ontstaan van verschijnselen. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan echter maanden duren. Rabiës tast de hersenen aan en zorgt voor veranderd gedrag. De klassieke verschijnselen als agressie en watervrees komen lang niet altijd voor. 
Een rabiësenting is verplicht als u met uw huisdier de grens overgaat. Voor de meeste (EU-) landen geldt dat het dier minimaal 21 dagen voor invoer gevaccineerd moet zijn. Er zijn ook landen (bv: Engeland, Scandinavische landen, Australië, Nieuw-Zeeland) waarbij het om een uitgebreider proces gaat, wat soms wel ruim een half jaar in beslag kan nemen .
Voor actuele invoereisen per land ga naar LIGC 

Wij gebruiken een vaccin dat maar 1 x per 3 jaar gegeven hoeft te worden!

Vaccicheck /Titerbepaling
Via bloed bepalen wij of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziekten, ook wel genoemd titerbepaling. Bij de hond kan getest worden op hondenziekte,  leverziekte en Parvo.

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46