Sterilisatie van Honden

Loopsheid en sterilisatie teef

Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden kan de eerste loopsheid optreden (gemiddeld gebeurt dit op een leeftijd van 8-10 maanden). Tijdens een loopsheid kunnen de volgende dingen opvallen: bloedverlies, gezwollen vulva, onrust, wisselende eetlust. Gemiddeld zijn teven ongeveer 10-14 dagen na het eerste bloedverlies dekkingsbereid en kunnen dan ook wegloperig zijn! Een loopsheid duurt ongeveer 3 weken. De meeste teven worden twee keer per jaar loops..

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Steriliseren van de teef

Met sterilisatie wordt de operatie bedoeld waarbij de beide eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet. De teef wordt door het verwijderen van de eierstokken niet meer loops en dus ook niet meer (schijn-) zwanger. In feite is castratie het juiste woord voor deze operatie.

Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat het doormaken van een eerste loopsheid het gedrag van de teef beïnvloedt. Het is voor het gedrag niet nadelig om uw hond voor de eerste loopsheid te laten steriliseren. Als de hond toch een keer loops is geweest adviseren wij om tussen twee loopsheden in te laten steriliseren (het beste tijdstip kunnen wij in overleg met u vaststellen). De meeste teven worden tussen de eerste en tweede loopsheid gesteriliseerd.

Omdat er verschillende factoren zijn die mee wegen in het vaststellen van de leeftijd van sterilisatie stellen wij dit moment graag in overleg met u vast.

.Voordelen sterilisatie

  • Geen loopsheid of (schijn-) zwangerschap
  • De teef wordt minder aantrekkelijk voor reuen
  • Sterk verminderde kans op melkkliertumoren als de teef voor haar 2e loopsheid gesteriliseerd is
  • Sterk verminderde kans op baarmoederontsteking en suikerziekte

Nadelen sterilisatie

  •  Soms krijgt een teef een wat krullerigere vacht. Dit kan met name bij langharige (show-) honden een probleem zijn
  1. De mogelijkheid bestaat dat uw hond op latere leeftijd  urineverlies ontwikkeld. De kans hierop verschilt per ras. Over het algemeen zijn honden van grote rassen gevoeliger dan kleine rassen.
  2. Bij teven die al slecht de plas op kunnen houden, kan het juist een reden zijn om niet te steriliseren.
  3. Bij sterilisatie na de eerste loopsheid wordt de kans op incontinentie weer iets kleiner.
  • De teef gaat efficiënter om met de opgenomen energie. Als de hond dezelfde hoeveelheid voer krijgt als voor de operatie zal ze dus dikker worden. Hier komt het misverstand vandaan dat honden dikker worden van een sterilisatie.

In tegenstelling tot vroeger, worden tegenwoordig alleen de eierstokken verwijderd (de baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze er afwijkend uitziet). Hierdoor is de wond veel minder groot dan vroeger. Bovendien wordt de wond in de huid gehecht waardoor er vrijwel geen uitwendige hechtingen zijn.
Wel is het belangrijk dat uw hond niet aan de wond likt. Ter bescherming van de wond raden wij aan een speciaal T-shirt te gebruiken of kraag om te doen. Uiteraard zijn deze bij ons op voorraad. Verder is het belangrijk om gedurende 7-10dagen wat rustig aan te doen (uitlaten aan de lijn).

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46