VACCINATIE
preventie contact

Ontwormen algemeen

Honden regelmatig ontwormen, is in het belang voor zowel het dier, als jezelf. Wormen kunnen namelijk ook besmettelijk voor mensen. Het is verstandig om uw huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen.

Honden ontwormen

Voor pups gelden er andere regels dan voor volwassen honden. 

Ontwormingsadvies
Honden wanneer ze: 2, 4, 6, 8 weken oud zijn, daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna 4x per jaar herhalen.

Zogende teven tegelijk met pups ontwormen. Als er meer dieren zijn, alle dieren ontwormen op dezelfde dag ook  wanneer er een nieuw dier (volwassen, pup/kitten) bijkomt.

Spoelwormen
De spoelworm is de meest voorkomende worm bij honden en katten. De besmetting vindt op de volgende manieren plaats; door contact met zand/aarde of via het moederdier (via de moedermelk, en bij de hond zelfs ook al via de baarmoeder).
Spoelwormen zijn ronde wormen van ongeveer 5-15 cm lang.

Lintwormen
Lintwormen komen zowel bij honden als katten voor. De besmetting vindt op de volgende manieren plaats; door het eten van bijvoorbeeld muizen of via vlooien (en luizen).
Lintwormen zijn platte wormen van ongeveer 20-80 cm lang. Delen van deze worm, de zogenaamde eipakketjes (rijpe delen van de lintworm: dit zijn stukjes lintworm gevuld met lintwormeieren), kunnen rond de anus zichtbaar zijn als 'rijstkorrels'.
Meestal heeft een dier bij een spoel- of lintwormbesmetting weinig klachten. Soms zien we diarree, braken, een doffe vacht en een enkele keer hoesten.

Longwormen
Katten en honden krijgen longwormen door het eten van muizen, slakken, kikkers of padden. Als uw huisdier dit doet geef dit dan door zodat we een effectieve ontworming kunnen kiezen!

Veelgestelde vragen
Ik zie geen wormen, dus mijn dier heeft geen wormen?
Niet waar, in de meeste gevallen merkt u niets van een worminfectie. De wormen zitten dan vaak wel in het maagdarmkanaal en scheiden wel veel eieren uit via de ontlasting (die slechts onder de microscoop te zien zijn). Wanneer uw hond wormen uitbraakt of u ziet ze in de ontlasting dan is de kans op besmetting heel groot.

Kan ik besmet worden met de wormen van mijn hond ?
Ja, dat kan. Met name kinderen hebben een grotere kans om besmet te raken doordat ze meer in aanraking met grond komen en minder letten op hygiëne (bijvoorbeeld handen wassen voor het eten). Ook door bijvoorbeeld tuinieren kunt u besmet raken met spoelwormen.

Mijn hond heeft in de kamer gepoept, loop ik risico bij het opruimen?
Nee, eitjes van spoelwormen worden pas na enkele weken besmettelijk.

Mijn pup is in het nest al een keer ontwormd, is dat voldoende?
Nee, vaak worden pups in het nest al (een paar) keer ontwormd. U moet dit zelf nog een paar keer herhalen aangezien niet alle wormen en larven in één keer dood gaan.

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46