Chippen

Maak uw huisdier vindbaar

Chippen en registreren

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Bovendien bent u als eigenaar te achterhalen als de hond  bijvoorbeeld door de dierenambulance gevonden wordt. 
Vergeet niet de chip te registreren en met een werkend telefoonnummer !

.

Sinds 1 april 2013, is het verplicht om pups binnen 7 weken na geboorte, te laten chippen. Binnen 8 weken moeten de pups geregistreerd staan in de databank van de Overheid. 

Een chip , ook wel transponder genoemd, is een klein buisje van bioglas of kunststof en heeft de afmeting van een rijstkorrel. 

De chip wordt met behulp van een injectienaald onderhuids ingebracht. Het aanbrengen is gemakkelijk en relatief pijnloos. Een chip kan tijdens een consult worden ingebracht.

In de chip is een registratienummer opgeslagen. Elke chip heeft een unieke nummer die na registratie overeenkomt met uw gegevens. Dit nummer kan met een chiplezer worden afgelezen .

Honden die worden geimporteerd dienen binnen 2 weken te zijn geregistreerd (en moeten al gechipt zijn alvorens zij worden geimporteerd) 

Kortom: het is verstandig om uw kat/hond te laten chippen!

Veelgestelde vragen
V: Is het verplicht om je huisdier te chippen? 
A: Nee, tenzij u uw huisdier meeneemt naar het buitenland (de chip die wij gebruiken is wereldwijd leesbaar) of dat u een nest puppies krijgt.

V: Vanaf welke leeftijd kan ik mijn huisdier laten chippen? 
A: Dat kan op elke leeftijd. Veel dieren worden al in het nest gechipt of bij een van de eerste inentingen.

V: Blijft een chip voor altijd zitten? 
A: Ja, een chip gaat levenslang mee.

V: Is chippen pijnlijk? 
A: Het chippen is nauwelijks pijnlijker dan elke andere injectie.

V: Mijn huisdier draagt een adreskokertje. Is dat niet voldoende?
A: Nee, helaas raken dieren hun adreskokertje vaak kwijt. Een combinatie van chip en kokertje of naamplaatje zou het beste zijn.

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft?

Bel ons gerust voor advies: 070 511 45 46