Ontwormen

Honden en katten regelmatig ontwormen, is in het belang voor zowel het dier, als jezelf. Wormen zijn namelijk ook besmettelijk voor mensen.
Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen spoelworminfecties en het tot uiting komen van astmatische bronchitis. 
Vrijwel alle honden en katten zijn in meer of mindere mate besmet met spoelwormen. Het is verstandig om uw huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen. 

Ontwormingsadvies
Honden: 2, 4, 6, 8 weken oud, daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna minimaal 4x per jaar herhalen.

Katten: 4, 6, 8 weken oud, daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna minimaal 4x per jaar. (1x per jaar voor een binnenkat). Zogende teven en poezen tegelijk met pups/kittens ontwormen. Als er meer dieren zijn, alle dieren ontwormen op dezelfde dag; ook wanneer er een nieuw dier (volwassen of pup/kitten) bijkomt.

SOORTEN WORMEN

Spoelwormen
De spoelworm is de meest voorkomende worm bij honden en katten. De besmetting vindt op de volgende manieren plaats: door contact met zand/aarde of via het moederdier (via de 
moedermelk, en bij de hond zelfs ook al via de baarmoeder).
Spoelwormen zijn ronde wormen van ongeveer 5-15 cm lang.

Lintwormen
Lintwormen komen zowel bij honden als katten voor. De besmetting vindt op de volgende manieren plaats: door het eten van bijvoorbeeld muizen of via vlooien (en luizen).
Lintwormen zijn platte wormen van ongeveer 20-80 cm lang. Delen van deze worm, de zogenaamde eipakketjes (rijpe delen van de lintworm: dit zijn stukjes lintworm gevuld met lintwormeieren), kunnen rond de anus zichtbaar zijn als 'rijstkorrels'.
Meestal heeft een dier bij een spoel- of lintwormbesmetting weinig klachten. Soms zien we diarree, braken, een doffe vacht en een enkele keer hoesten.

Longwormen
Katten en honden krijgen longwormen door het eten van muizen, slakken, kikkers of padden. Als uw huisdier dit doet geef dit dan door zodat we een effectieve ontworming kunnen kiezen!

Op de website van de Europese organisatie ESCCAP is veel nuttige informatie te vinden over parasieten.