Vaccinatie algemeen

Door middel van vaccineren kunnen we katten goed beschermen tegen een aantal ernstige, zelfs dodelijke ziektes. 

Voor kittenss gelden andere regels dan voor volwassen honden. Reist uw huisdier mee, zorg dat alle vaccinaties op tijd in orde zijn. 

Meer info en updates vaccinaties

VACCINATIE KATTEN

Voor pups gelden er andere regels dan voor volwassen honden. 

Vaccinatie pups

Het vaccinatie schema van een pup tot en met volwassen hond. De rabiës vaccinatie mag pas vanaf een leeftijd van 3 maanden worden gegeven. Vroeger werden de inentingen voor alle ziektes bij de hond jaarlijks herhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat dit niet nodig is

Voor pups gelden andere regels dan voor volwassen honden. Een pup heeft van zijn moeder beschermende antilichamen gekregen (maternale antilichamen). Deze antilichamen werken een vaccinatie tegen: de maternale antilichamen werken als het ware de vaccinatie antilichamen tegen, waardoor er geen g doede bescherming opgebouwd kan worden. Tot welke leeftijd deze maternale antilichamen aanwezig blijven in het bloed van de pup is onduidelijk, maar ligt gemiddeld tussen de 6 en 12 weken leeftijd. In deze periode is de pup het meest gevoelig is voor ziektes doordat het geen bescherming heeft. Om deze periode zo veilig mogelijk te overbruggen dient een pup altijd 3 maal gevaccineerd te worden (met 6 weken, 9 weken, 12 weken en soms met 16 weken).

Hondenziekte, ook bekend als distemper of ziekte van Carré, is een zeer besmettelijke ziekte.                                     Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De symptomen zijn: koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree, soms aantasting van het zenuwstelsel. Meestal zijn de dieren erg ziek, en kunnen zelfs ondanks een goede behandeling toch doodgaan. Het aantal gevallen van hondenziekte is de laatste jaren sterk afgenomen, maar komt in het buitenland nog regelmatig voor. De ziekte wordt vooral via contacten tussen honden overgebracht.

Parvo 

Parvo komt het meest voor bij jonge dieren. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.Parvo komt het meest voor bij jonge dieren. Bij een besmetting met het Parvovirus ziet men ernstige bloed diarree en braken, wat vaak uitdroging als gevolg heeft. Bij veel pups verloopt deze ziekte dodelijk. Bepaalde rassen zoals de Duitse herder, Dobermann en Rottweiler zijn erg gevoelig voor Parvo. Zelfs bij een goede behandeling bestaat de kans dat de patiënt niet herstelt. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een bacteriële infectie die de nieren en lever van een hond kan aantasten.   
Er zijn meerdere aandoeningen die op deze ziekte lijken. Deze groep aandoeningen noemt men Leptospirose. Leptospiren worden via de urine (van o.a. ratten) uitgescheiden en dus met name via besmet (zwem) water overgebracht. Ook kunnen honden besmet worden door het drinken uit plassen, het lopen door gras of het eten van gras waar een rat geplast heeft. Veel mensen kennen de naam "Ziekte van Weil" omdat deze ziekte ook bij de mens voorkomt. Leptospirose is een ziekte waarbij de nieren en lever aangetast kunnen worden.

Hepatitis

Infectieuze Hepatitis of ook wel HCC(=Hepatitis Contagiosa Canis) genoemd is een besmettelijke leverziekte bij de hond.
Bij deze besmettelijke vorm van hepatitis zijn de ziekteverschijnselen niet altijd even duidelijk. Het wordt veroorzaakt door een virus dat allerlei schadelijke effecten veroorzaakt, met name ontsteking in de lever. De ziekte komt voor bij dieren van alle leeftijden. Het verloop kan mild zijn, maar in ernstigere gevallen kunnen dieren ook aan de ziekte sterven. Verspreiding vindt plaats via alle uitscheidingsproducten.

Kennelhoest

Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp).
Deze aandoening wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Meestal treedt de ziekte op als een hond veel in contact is geweest met soortgenoten (b.v. in het pension, op puppycursus of bij tentoonstellingen). De hond heeft een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. De verschijnselen kunnen zonder behandeling enkele weken aanhouden. De jaarlijkse cocktailenting geeft bescherming tegen de belangrijkste virale verwekker, Paraïnfluenza. De belangrijkste bacteriële verwekker is Bordetella bronchoseptica. De enting hiertegen dient apart te worden gegeven en is voor veel pensions verplicht (voor speciale eisen m.b.t. kennelhoestentingen dient u contact op te nemen met uw pension, de regels kunnen per pension verschillen). Er zijn twee soorten entingen tegen kennelhoest (Bordatella en Parainfluenze): een vaccinatie door middel van een injectie en een neusdruppelvaccin. In overleg met u zullen we beslissen welke enting voor uw dier en situatie het meest geschikt is. 
De kennelhoest enting is verplicht indien uw hond een bezoek brengt aan een pension. Aangezien de regels hiervoor per pension verschillen, kunt u het beste even tijdig contact opnemen met het pension van uw keuze. Verspreiding vindt vooral plaats via hoesten.

Rabiës

Hondsdolheid (oftewel rabiës) is een dodelijke virusziekte waartegen gevaccineerd kan worden.   
In Nederland komt Rabiës gelukkig maar zelden voor. Mensen en dieren die er mee besmet zijn gaan bijna allemaal binnen 7 dagen dood, na het ontstaan van verschijnselen. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan echter maanden duren. Rabiës tast de hersenen aan en zorgt voor veranderd gedrag. De klassieke verschijnselen als agressie en watervrees komen lang niet altijd voor. 
Een rabiësenting is verplicht als u met uw huisdier de grens overgaat. Voor de meeste (EU-) landen geldt dat het dier minimaal 21 dagen voor invoer gevaccineerd moet zijn. Er zijn ook landen (bv: Engeland, Scandinavische landen, Australië, Nieuw-Zeeland) waarbij het om een uitgebreider proces gaat, wat soms wel ruim een half jaar in beslag kan nemen (zie voor meer info: reizen met uw huisdier). De laatste jaren komt er ook bij een bepaald soort vleermuizen (laatvlieger) Rabiës voor. Deze vleermuizen komen vooral boven de grote rivieren voor. Blijf van gewonde vleermuizen af! Verspreiding vindt plaats via speeksel. Wij gebruiken een vaccin dat maar 1 x per 3 jaar gegeven hoeft te worden!

Heeft u nog vragen over wat u gelezen heeft 

Bel ons gerust voor advies: 070-511 45 46